U bent hier: Home Het voordeel van onbewust leren

Het voordeel van onbewust leren

4 september 2019
Robin Stevens NLP Trainer

Misschien heb je het wel eens gehoord: 95% van ons gedrag is onbewust gedrag.

Dat betekent concreet dat 95% van wat je doet, denkt of zegt helemaal automatisch gaat. Als je deurbel gaat, sta je automatisch op om open te doen en als iemand tegen je praat, begrijp je automatisch de woorden die hij zegt. Als je wilt opstaan van je stoel, span je automatisch de juiste spieren aan en zodra je in de auto stapt, weet je precies hoe je die moet besturen zonder er bewust over na te denken.

Helaas is het ook zo dat slechte gewoontes vaak onbewust gedrag zijn. Als je spontaan zenuwachtig wordt als iemand begint te praten over een presentatie die je binnenkort moet geven, of als je volledig automatisch naar de keuken loopt, een zak chips uit de kast pakt en deze na 10 minuten volledig automatische leeg lijkt te zijn gegeten, dan weet je dat je onbewuste je automatisch de verkeerde richting heeft ingestuurd.

Interne dialoog

Wat er nog over blijft na die 95% onbewust gedrag, is 5% bewust gedrag. Ons bewuste laat zich het beste omschrijven als de interne dialoog die we voortdurend met onszelf voeren. Als je bijvoorbeeld een plannetje maakt om je vrije zaterdag nu eindelijk die rommel op zolder op te ruimen dan spreek je dat ‘bewust’ met jezelf af. Als je uiteindelijk toch de hele dag op de bank sitcoms aan het kijken bent weet je dat je onbewuste je beet heeft genomen.

Als je gewoontes wilt veranderen, is het dus erg lastig om dit te doen met alleen je bewuste denken. Je bent dan namelijk met die 5% bewustzijn aan het proberen om 95% onbewust gedrag te veranderen. Dat houd je wel eventjes vol, maar grote kans dat je na verloop van tijd weer terugvalt in je oude patronen.

Bewust versus onbewust

Toch is het ook mogelijk om rechtstreeks met je onbewuste te communiceren en duidelijk te maken dat een bepaalde gewoonte niet langer de bedoeling is en dat het tijd wordt om jezelf een andere richting in te sturen. De basis ligt in het gebruik van je mentale voorstelling over het veranderen van je gewoonte. Als je er aan denkt om bijvoorbeeld te stoppen met snoepen vanuit je bewuste denken, dan denk je iets als ‘ik moet er nu echt eens mee stoppen, het is genoeg geweest!’ Meestal houd je die gedachten één of twee dagen vast maar daarna verdwijnt het weer en val je terug in je gewoonte.

Bij een onbewuste verandering doe je een aantal dingen tegelijk.

  • Eerst beeld je jezelf in wat er zou gebeuren als je deze gewoonte nog 10 jaar zou houden. Dus hoe zou je je voelen als je nog 10 jaar door snoept? Hoe zou je er uitzien? Wat zou je over jezelf denken? Waarschijnlijk zijn dit vervelende gedachten en wil je deze situatie het liefste vermijden.
  • Het volgende wat je doet is dat je je heel levendig inbeeldt wat er zou gebeuren als je vanaf nu heel gezond gaat eten en goed voor jezelf zorgt. Hoe zou je je dan over een tijdje gaan voelen, hoe zou je eruit zien en hoe zou je over jezelf denken?
  • Focus nu op het positieve gevoel wat je hiervan krijgt en houd dit gevoel vast terwijl je jezelf inbeeldt dat je door de aankomende periode heen gaat en gezond aan het eten bent en goed voor jezelf zorgt. Als je dit goed doet, levert het zo’n sterk gevoel op dat je onbewuste er mee doordrenkt raakt en je als het ware automatisch de veranderingen gaat maken die nodig zijn.

7 daagse NLP Practitioner Opleiding

NLP Practitioner betekent letterlijk: ‘NLP beoefenaar’. Dat houdt in dat als je deze training volgt je dat in eerste instantie voor jezelf doet. Als NLP Practitioner leer je namelijk om meer grip op je leven te krijgen in de ruimste zin van het woord. Je leert meer grip krijgen op gedachten, emoties en negatieve patronen. Je leert om oude ongewenste gewoontes te doorbreken en ze te vervangen door gezonde positieve gewoontes. Het resultaat is dat je stukken lekkerder in je vel zit en dat je met meer innerlijke rust door het leven gaat.

Een ander aspect van NLP is communicatie met andere mensen. Veel mensen hebben moeite om mensen om zich heen goed te begrijpen of juist om andere mensen te overtuigen van de ideeën die ze zelf hebben. Binnen NLP maken we gebruik van taalpatronen, stemgebruik en lichaamstaal om anderen beter te begrijpen. Daarnaast maken we gebruik van die zelfde middelen om anderen te overtuigen van onze eigen ideeën. Het is dan ook logisch dat NLP steeds meer gebruikt wordt in werkgebieden als bijvoorbeeld het onderwijs, management, sales, hulpverlening en door ondernemers. Lees meer: 7 dagen NLP

Toch is de NLP Practitioner opleiding vooral voor jezelf. Simpelweg om je meer vrijheid te geven in je denken, meer grip te geven op emoties zodat je jezelf beter voelt en je genoeg zelfvertrouwen geeft om het leven te leven dat je wenst. Bel mij gerust op 0341 200 201 als je wilt ontdekken of deze opleiding wat voor je is.

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerste e-mail.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media