U bent hier: Home Columns Het verschil tussen gevoel en emotie

Het verschil tussen gevoel en emotie

Als je fysiek dingen voelt, dan ben je daar meteen van bewust. Geef maar eens iemand een aai over zijn bol en als ze nog niet jouw kant op keken, dan doen ze het nu zeker. Als je jouw knie stoot, dan weet je meteen dat het je knie is, gewoonweg omdat al je aandacht daar naar toe gaat. Waar veel mensen zich nog niet van bewust zijn is dat ze emoties ook in hun lichaam ervaren. Toch als je bijvoorbeeld nadenkt over een keer dat je verliefd was, dan weet je meteen dat je dat gevoel toen in je buik voelde. Ze hebben natuurlijk niet voor niets de uitdrukking “vlinders in je buik” bedacht. Misschien ben je wel eens erg zenuwachtig voor geweest, waar voelde je dat gevoel?

Emoties in je lichaam

Als je op deze manier naar emoties kijkt kom je er al snel achter dat emoties op een bepaalde manier door je lichaam heen lopen. Bij sommige emoties voel je ze in je maag, bij andere misschien meer in de buurt van je borst of je in je keel. De truc is om te ontdekken of je meer bewust kunt worden van de emoties die je graag wilt. Denk bijvoorbeeld aan zelfvertrouwen, plezier, ontspanning, zekerheid, kracht, energie of liefde. Wanneer je ontdekt hoe deze gevoelens door je lijf heen lopen kun je beginnen te ontdekken hoe je hier invloed op kunt uit oefenen door er aan te denken of door ze in gedachte door je lijf heen te bewegen.

Emoties besturen

NLP leert je om door middel van eenvoudige oefeningen beter te worden in het besturen van je emoties. Met deze oefeningen leer je bijvoorbeeld om je expres goed te voelen zonder dat daar direct een aanleiding voor is, gewoon omdat je ervoor kiest om je goed te voelen. Tegelijkertijd kun je beginnen om emoties die je minder vaak wilt voelen vaker omzetten in een goed gevoel. Je leert als het ware stap voor stap grip krijgen op je eigen brein zodat je vaker kunt denken wat je wilt denken en vaker kunt voelen wat je wilt voelen.

NLP bij angst en onzekerheid

Angst en onzekerheid zijn typische voorbeelden van emoties die mensen niet leuk vinden om te voelen. De meeste mensen denken dat deze emoties bij ze horen als persoon en dat ze er niks aan kunnen doen behalve ermee leren omgaan. Toch is de werkelijkheid dat je eigenlijk kunt leren om elke ongewenste emotie op te lossen en te veranderen in een gewenste emotie. Tijdens deze één daagse workshop leer je de technieken die je hier voor nodig hebt zodat je gemakkelijk en eenvoudig zelf aan de slag kunt om meer zelfvertrouwen, plezier, ontspanning en andere goede gevoelens kunt krijgen. De workshop is altijd snel uitverkocht, dus mocht je mee willen doen. Schrijf je dan op tijd in.
Je leest meer informatie op de volgende pagina :
NLP bij angst en onzekerheid

P.S. Sommige mensen konden niet naar de workshop opvoeden met NLP op zaterdag 3 september komen vanwege de vakantie. Op zaterdag 12 november organiseren we daarom de volgende. Mocht je mee willen doen, dan vind je meer informatie op de volgende link: Succesvol opvoeden met NLP

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerst e-mail.