U bent hier: Home Columns Het mooiste kerstcadeau

Het mooiste kerstcadeau

Zoals je misschien op Facebook gezien hebt ben ik met de Kerstdagen bij mijn ouders in Zuid-Afrika. We hebben eerst een rondreis gemaakt door de West-Kaap en zijn nu terug bij mijn ouders thuis om Kerst te vieren Tijdens het rondreizen door Zuid-Afrika kan je nog goed voelen wat voor geschiedenis dit land heeft. Het is pas 20 jaar geleden dat de apartheid is afgeschaft en op sommige plekken is dat nog heel erg voelbaar. Je kan met name in het contact met wat oudere donkere mensen soms merken dat ze zich nog ondergeschikt voelen en dat ze daarom weinig contact met je maken.

Daarom hebben Liza en ik er een soort hobby van gemaakt om juist de mensen die normaal gesproken geen contact zouden zoeken een beetje extra aandacht te geven. Soms door gewoon een praatje te maken, ze te vragen naar hun plannen voor de Kerstdagen of de wat armere mensen iets extra’s te geven.

Zo hebben we praatjes gemaakt met parkeerwachters, mensen van het benzine station, mensen langs de kant van de weg of de hostess van onze accommodatie. Het was leuk om te merken hoe mensen reageerden als je ze eventjes in het zonnetje zette door oprechte aandacht. Ze glimlachten, hun ogen begonnen te sprankelen en ze voelden zich duidelijk beter als we weer uit elkaar gingen.

Het is wonderlijk om te merken wat er gebeurt als je mensen oprechte aandacht geeft.  Dat is niet alleen hier waar, maar ook in Nederland. Tegenwoordig is oprechte aandacht niet meer zo normaal. Veel mensen zijn afgeleid door hun smartphone, door hun eigen gedachten of door de verhalen die ze zelf zouden willen vertellen.

Misschien kan je deze Kerst eens gebruiken om mensen op een extra speciale manier aandacht te geven. Smartphone in je tas of jaszak en oprecht aandachtig zijn bij de persoon met wie je praat. Vragen stellen over waar zij zich mee bezig houden, wat zij belangrijk vinden en waar zij energie van krijgen. Misschien kan je wel iemand bellen die je al een tijd niet gesproken hebt om ze fijne kerstdagen te wensen. Of ergens op bezoek bij iemand die je ongemerkt of onbewust een beetje links hebt laten liggen. Oprechte aandacht, liefdevolle aandacht is het mooiste (kerst)cadeau wat je iemand kunt geven en het is nog gratis ook.

 

Vanuit Zuid-Afrika wens ik je in elk geval hele fijne Kerstdagen met de mensen die belangrijk voor je zijn. Daarna natuurlijk een spetterende jaarwisseling die een mooi, succesvol en liefdevol jaar voor je in luidt. May your heart be filled with love and your days with joy!