U bent hier: Home Columns Het achtste wereldwonder

Het achtste wereldwonder

Heb je een fijne zomervakantie gehad?

Ik hoop dat je net als ik een beetje de tijd hebt gehad om op adem te komen. Omdat de zomervakantie altijd een vrij rustige periode voor ons is qua trainingen heb ik dan lekker de tijd om aan dingen te werken waar ik normaal niet aan toe kom. Een van de dingen die ik dan graag doe is het lezen van boeken over onderwerpen waar ik tot nu toe weinig van wist. Zo heb ik de afgelopen zomer veel boeken gelezen over investeren en beleggen. Een onderwerp wat ik tot nu toe eigenlijk nooit had aangeraakt maar wat ik steeds leuker ga vinden, naarmate ik er meer over lees.

Wat ik bijvoorbeeld leuk vind om te merken is dat er veel beleggingswijsheden zijn, die overeenkomen met persoonlijke ontwikkelingswijsheden. Over dat laatste onderwerp heb ik de afgelopen tien jaar misschien wel duizend boeken gelezen en er zijn onderwerpen die steeds weer terugkomen in al die boeken.

Drie gouden tips

1. Investeer in jezelf
De rijkste investeerder en belegger op aarde is Warren Buffet. Zijn gouden tip voor investeren is anders dan je misschien zou denken. Het gaat namelijk niet over aandelen, maar over jezelf. Hij vertelt dat de beste investering die hij ooit gedaan heeft een boekje en een cursus over persoonlijke ontwikkeling en communicatie zijn. In zijn kantoor prijkt naar eigen zeggen, niet zijn diploma van de universiteit aan de muur, maar het diploma van zijn persoonlijke ontwikkelingstraining.

Als je investeert in jezelf, dan investeer je in kennis en vaardigheden. Die kennis en vaardigheden neem je altijd mee. Wat je ook gaat doen, waar je ook naar toe gaat. Welk werk je ook gaat doen. Een gouden investeringstip: Investeer in jezelf.

2. Investeer voor de lange termijn
Slimme investeerders kiezen voor een belegging met een lange termijn horizon zo las ik in alle boekjes. Ze speculeren niet voor de korte termijn, omdat dit veel te risicovol is maar kiezen voor het zogenaamde waarde beleggen waar je investeert in iets wat op de lange termijn (tussen de 5 en de 30 jaar) zal toenemen in waarde.

‘Investeer in dingen waar je op de lange termijn plezier van hebt’ 

Met persoonlijke ontwikkeling geldt vaak hetzelfde. Investeer in dingen waar je op de lange termijn plezier van hebt. Werk aan je dromen, wensen en verlangens voor de toekomst in plaats van de dingen die alleen vandaag plezier op leveren maar veel risico met zich meebrengen voor de toekomst.

3. Maak gebruik van het achtste wereldwonder
Albert Einstein noemde cumulatieve rente het achtste wereldwonder. Het is het effect van ‘rente op rente.’ Als je vandaag 1 euro opzijzet op een spaarrekening voelt het alsof je weinig gespaard hebt. Als je dat vanaf vandaag elke dag doet voor de aankomende 30 jaar heb je met een gemiddeld rendement van 7% over 30 jaar ongeveer 35.000 Euro. Welke droom zou je daarvan waar kunnen maken over 30 jaar? En dat voor maar een euro per dag.

In persoonlijke ontwikkeling geldt hetzelfde. Als je 1 keer vijf minuten mediteert schiet je er weinig mee op. Doe je het elke dag voor de aankomende 30 dagen dan voelt het al beter. De tweede 30 dagen voelen nog beter, dat is de ‘rente’ van de eerste 30 dagen. Na 60 dagen is deze rente nog verder opgebouwd en het blijft maar groeien. Onderzoeken tonen aan dat het brein van iemand die 30 jaar lang elke dag 5 minuten mediteert er heel anders uit ziet, dan iemand die er nooit aan is begonnen. Hetzelfde is waar voor je lijf als je vandaag begint met iets gezonder eten, vijf minuten per dag sporten, elke dag vijf minuten oefenen met een nieuwe vaardigheid aanleren, enzovoort.

Elke dag een klein stapje vooruit, met (uiteindelijk) een groot resultaat.

Op jouw succes!

Lees meer van Robin: