U bent hier: Home Emoties proberen te claimen

Emoties proberen te claimen

18 mei 2015
Robin Stevens NLP Trainer

Je bent vast weleens verliefd geweest.

Misschien was het op een persoon, misschien op een nieuwe auto of misschien wel op een mooie jurk die je ergens zag hangen in de etalage. Alleen al de gedachte aan het samenzijn met die persoon, geeft je kriebels. Wanneer je de jurk past in de winkel of een proefrit maakt in die ene speciale auto, ervaar je een overweldigend gevoel van verliefdheid en blijheid. Je weet het helemaal zeker: dit is wat je wilt.

Vanaf dat moment doe je er alles voor om die ene persoon te veroveren, het geld voor die jurk bij elkaar te sparen of het leasecontract voor die auto rond te krijgen. Als blijkt dat de liefde wederzijds is, kun je je geluk niet meer op. Je hele hart wordt vervuld van liefde en plezier en je voelt je in en in gelukkig. Je voelt je zelfs zo goed dat je helemaal begint te stralen. Met glinsterende ogen en een grote glimlach loop je over straat.

Nu je zo gelukkig bent met je nieuwe liefde breng je het liefst zoveel mogelijk tijd met hem of haar door. Jullie sturen elkaar de hele dag lieve berichtjes, luisteren samen naar liefdesliedjes en eten in de gezelligste restaurantjes. Je neemt hem of haar het liefst mee naar al je vrienden om te laten zien hoe gelukkig jullie samen zijn. Steeds meer begin je te beseffen dat deze persoon je echt gelukkig maakt. Je voelt je misschien wel voor het eerst echt helemaal compleet.

‘Je maakt de ander verantwoordelijk voor jouw goede gevoel dat je niet kwijt wilt’

Goede gevoelens claimen

Juist omdat je begint door te krijgen dat hij of zij degene is die jouw leven compleet maakt, ontstaat er ook angst om dat allemaal weer kwijt te raken. Wanneer je een avondje alleen bent en jouw vlam is op pad met vrienden, overvalt je opeens een angstig gevoel. ‘Wat als hij/zij iemand anders tegenkomt?’ Snel stuur je een lief berichtje om te zeggen hoeveel je van degene houdt. Voor de zekerheid vraag je ook meteen hoe laat hij/zij eigenlijk thuiskomt? Als er geen reactie komt, wordt de angst groter; ‘Zou hij/zij soms al iemand tegen zijn gekomen?’ Vanaf dat moment worden dingen een beetje anders. Je gaat de liefde en aandacht van deze persoon als het ware ‘claimen’. Hij/zij is tenslotte verantwoordelijk voor hoe goed jij je al die tijd voelde en dat gevoel wil je niet kwijt. Langzaamaan veranderen de spontane avondjes in avondjes verplicht samen zijn. En langzaam verdwijnt het verliefde gevoel en wordt het een samenzijn vanuit het moeten en de gewoonte.

In het voorbeeld lees je hoe we als mensen de neiging hebben om externe situaties verantwoordelijk te maken voor het goed voelen van onszelf. Als een persoon, een jurk of een auto ons een heel goed gevoel geeft, dan doen we er vervolgens alles aan om dat vast te houden. Komt er een kras op onze auto, dan voelt het alsof een deel van onszelf bekrast wordt. Als de jurk krimpt in de was, krimpen we zelf een beetje mee.

Daarom doen we er alles aan om te voorkomen dat dit gebeurt. We gaan het goede gevoel als het ware claimen. We gaan (vaak onbewust) proberen of we de persoon in kwestie kunnen forceren om ons dit goede gevoel te blijven geven. Helaas heeft diegene dat (onbewust ook) meteen door en direct komt er een einde aan het spontane gedrag. Het claimen heeft daardoor juist het tegenovergestelde effect en het verliefde gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon.

De truc met het muntje

Ja, zul je zeggen, dat is allemaal leuk en aardig. Maar wat moet je dan doen? Je wilt die goede gevoelens toch ook niet kwijt? De oplossing is in theorie heel simpel. Pak eens een muntje op en knijp het stevig vast terwijl je vingers naar de vloer wijzen. Voel je hoe verkrampt dit voelt? Draai nu je hand eens om en open je vingers. Merk je nu dat het muntje gewoon blijft liggen?

De truc is dus om ervoor te zorgen dat je het leven zo natuurlijk mogelijk laat verlopen.

‘Hoe minder je je druk maakt over dingen, hoe groter de kans is dat het leven zich op een wonderlijke en spontane manier ontvouwt.’

Als er een kras op je auto komt, dan kun je daar niks aan doen. Dit is iets wat gewoon kan gebeuren. Indien je partner uiteindelijk besluit niet met jou verder te willen, dan hoort dat bij het leven. Maar als je hem de ruimte geeft, maak je juist veel meer kans dat hij zijn leven met je wil delen. Hoe minder je je druk maakt over dat soort dingen, hoe minder kans er is dat zulke dingen gebeuren. Hoe meer je dingen laat zijn zoals ze zijn en laat gaan zoals ze gaan, hoe meer je het leven de kans geeft om zich op een wonderlijke en spontane manier aan je te ontvouwen.

Wie weet wat voor moois er op je pad komt.  

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media