U bent hier: Home Columns Er is niks mis met je, je doet alleen een beetje raar

Er is niks mis met je, je doet alleen een beetje raar

Misschien is het je wel eens opgevallen dat er tegenwoordig van alles mis lijkt te zijn met mensen. Het begint al op de basisschool, waar het tegenwoordig erg in de mode is om een leerstoornis te hebben. Je kan kiezen uit alle soorten en maten, van ADHD tot Dyslectisch en van Cognitieve Faalangst tot een lage Cito toets score.  Zelfs als je aan geen van de traditionele leerstoornis symptomen voldoet, verzinnen ze er gewoon eentje extra zodat je alsnog afwijkend blijkt te zijn van de norm. Maar als bijna iedereen dan tegenwoordig een afwijking lijkt te hebben, bestaat die norm dan eigenlijk nog wel? Zijn er eigenlijk nog wel normale mensen?

Soms ontmoet ik tijdens mijn trainingen wel eens mensen die zich voorstellen met hun “probleem”. Ze zeggen dan zoiets als: “Ik ben onzeker”. Ik maak er dan vaak een flauw grapje van en zeg: “Aangenaam onzeker, ik ben Robin”. Bijna niemand vind het echt grappig, maar het maakt wel meteen duidelijke wat mensen eigenlijk doen op zo’n moment. Als je namelijk goed kijkt naar de manier waarop die zin is opgebouwd, dan zie je dat mensen doen alsof zij een met het probleem zijn in plaats van dat ze gewoon af en toe bepaalde klachten hebben.  Ze zeggen namelijk: “ik ben onzeker”, ik ben maar een Mavoër, ik ben een ADHDër etc.  Het resultaat van zo’n uitspraak op het gevoel wat je over jezelf hebt is niet bijzonder positief. Ten eerste geef je jezelf de suggestie dat je eigenlijk alleen maar je probleem bent en nooit iets anders dan dat. En ten tweede biedt het heel erg weinig ruimte om ook maar iets aan je probleem te verbeteren.  Als je namelijk denkt dat je een bent met je probleem, hoe zou je het dan moeten veranderen?

Nader onderzoek leert gelukkig, dat mensen eigenlijk helemaal niet denken dat ze een zijn met hun probleem. Ze zijn zich er bewust van dat ze af en toe bepaalde klachten hebben, maar verder gaat het eigenlijk prima met ze. Ik ga daar graag nog een stapje verder in, door mensen duidelijk te maken dat er echt helemaal niets mis met ze is. Zij zijn bijzondere, speciale, unieke mensen die diep van binnen stralen van innerlijke vrede en pure liefde. En dat geldt ook voor jou overigens! Wat mij betreft zijn alle mensen diep van binnen pure, liefdevolle wezens. Ze doen alleen af en toe een beetje raar.

Alle problemen die mensen denken te hebben zijn dan ook eigenlijk niet verzonnen door die mensen zelf, maar door andere mensen. Een simpel voorbeeld als ADHD, kan je terug brengen tot het punt dat iemand zich af en toe slecht kan concentreren op saaie dingen en ook af en toe een beetje drukker is dan gemiddeld. In dit geval is het probleem vaak niet door de drukke persoon zelf verzonnen, maar bijvoorbeeld door de leraar in de klas die zijn informatie op zo’n saaie manier overbrengt dat het welhaast onmogelijk is om je er langer dan 30 seconden op te concentreren. Met het spelen van video spelletjes is er immers helemaal geen probleem bij diezelfde drukke persoon; dat gaat urenlang in opperste concentratie.

Hoe dan ook, het helpt enorm als je ophoudt met te doen alsof je een bent met je probleem. Dus in plaats van dat je denkt dat er iets mis met je is, denk je vanaf nu gewoon: “Er is niks met me, ik doe nu alleen een beetje raar.“ Op die manier geef jezelf de gelegenheid om ten eerste helemaal tevreden te zijn met wie je bent, inclusief je zogenaamde afwijkende gedrag. En ten tweede geef je jezelf de gelegenheid om je gedrag te verbeteren, bijvoorbeeld door een cursusje te volgen, of een goed boek te lezen of iets anders.