U bent hier: Home Columns Er is eigenlijk niks aan de hand

Er is eigenlijk niks aan de hand

De afgelopen maanden waren voor mij erg druk. Veel trainingen, veel deelnemers en daarnaast ook nog eens heel veel kantoorwerk. Nu ben ik normaal gesproken niet erg gestrest, maar in de afgelopen weken begon het toch een beetje op stress te lijken. Als je gestrest bent, gaat alles snel. Je denkt snel, je praat snel en beweegt snel. In mijn geval is dat voor trainingen geven best handig. Zo kan ik snel reageren op wat er in de zaal gebeurt en alle deelnemers goed in de gaten houden. Een beetje stress houd je scherp.

Toen ik na twee weken training geven weer terugkwam thuis, viel het me pas op hoe gestrest ik echt was. Elk mailtje, berichtje of telefoontje was een reden tot meer stress. Ik moest mezelf er voortdurend aan herinneren dat er eigenlijk niks aan de hand is. Om mezelf even de kans te geven echt te ontspannen, ben ik een paar dagen naar Vlieland gegaan. Voor mij de ultieme plek om even tot rust te komen. Zelfs op Vlieland moest ik mezelf er voortdurend aan herinneren dat er niks aan de hand is, maar dat ik gewoon een boek kon lezen, een lekkere strandwandeling kon maken of voor me uit kon staren over het water.

Opeens word je wakker

Het moment dat je je echt realiseert dat er niks aan de hand is, vind ik een mooi moment. Het is een soort wakker worden. Alsof je wakker wordt uit de droom waarin je droomde dat je gestrest was en dat er allemaal belangrijke dingen aan de hand waren. Opeens zie je wat je aan het doen was, alsof je er van een afstandje naar kijkt. En met dat je er van een afstandje naar kijkt, houd je op om het te doen. Je wordt opeens wakker en ziet dat er echt niks aan de hand is. Je begint weer te vertragen en meer in het nu te zijn. Je gedachten gaan weer langzamer en je begint te ontspannen. Misschien moet je zelfs een beetje lachen, om je eigen gestreste gedrag van de afgelopen tijd.

Natuurlijk kan je niet altijd op vakantie, als je even gestrest bent. Gelukkig hoeft dat ook niet. Als je niet te lang wacht, is het voldoende om jezelf eraan te herinneren dat er eigenlijk niets aan de hand is. Je doet misschien nu even gestrest, maar je bent het eigenlijk niet.

‘Je doet misschien nu even gestrest, maar je bent het eigenlijk niet’

Groeten,

Robin

Meer lezen van Robin?