U bent hier: Home Columns Emotionele rommel opruimen

Emotionele rommel opruimen

De afgelopen week heb ik mijn zolder opgeruimd. Nu had ik dat om eerlijk te zijn al jaren niet meer gedaan, maar het was een stuk leuker dan ik dacht. Terwijl ik mij een weg baande door alle dozen met boeken, cd’s, foto’s, kerstspullen en woon accessoires was het net alsof ik elke keer een stukje verleden vast pakte en er heel even met mijn gedachten door heen ging. Bij sommige spullen kreeg ik meteen een glimlach op mijn gezicht en voelde ik mij heerlijk. Bij andere spullen kreeg ik juist een beetje een naar of slecht gevoel omdat het mij herinnerde aan een minder leuke periode. Opeens dacht ik, dat dit misschien de reden is dat mensen liever niet wroeten in die oude spullen, er zijn tenslotte allerlei emoties en herinneringen aan gekoppeld.

Ik besloot van het zolder opruimen een soort meditatie/ NLP oefening te maken. Bij alles wat ook maar enige emotionele waarde had deed ik heel eventjes mijn ogen dicht en voelde ik wat voor gevoel ik kreeg van het voorwerp. Als het een goed gevoel was, dan deed ik verder niets, behalve glimlachen en mij de leuke herinneringen nog eens herinneren.  Als het een wat minder leuk gevoel was, dan hield ik mijn ogen dicht en bleef ik eens heel even stil staan bij dat gevoel. Ik realiseerde me dan, dat ik niet langer die persoon was van die herinnering omdat ik inmiddels veranderd ben en dat die nare periode gelukkig achter mij ligt. Zoals we in NLP zeggen: Het mooie van het verleden is dat het voorbij is.

Ik nam dan vervolgens heel bewust afscheid van dat gevoel door een bekende NLP techniek. Om het makkelijk te maken vind je die techniek onderaan deze e-mail. Daarna gooide ik het voorwerp bij de rest van het afval, zodat ik er nu voorgoed afscheid van kan nemen. Ik kon merken dat ik mij bij elk voorwerp wat ik op die manier langs ging een stukje lichter en leger ging voelen. Ik moet toegeven dat je zolder opruimen op deze manier wel langer duurt dan normaal gesproken, maar het is zeker de moeite waard.