U bent hier: Home Columns Elke dag om 4 uur op?

Elke dag om 4 uur op?

De afgelopen maand ben ik op reis geweest naar Bali. Ik heb daar in mijn eentje een rondreis gemaakt, eerst rondom Bali en later nog naar een klein eilandje voor de kust van Lombok. Het was een fantastische vakantie.

Het was mijn eerste keer in Azië en ik moet zeggen dat het een enorme indruk heeft achtergelaten. Wat ik het meest boeiend vond, was het feit dat spiritualiteit er zo normaal is.  Iedereen beoefent dagelijks wel een bepaalde vorm van spiritualiteit. Het allermooiste is nog dat ze allemaal respect hebben voor elkaars vorm van beoefening. boeddhistische meditatie, Hindoeïstische offer rituelen (rijst en bloemen offers), Bhakti Yoga, Mantra’s reciteren. Alles gaat hand in hand.

De chauffeur en gids waar ik een paar dagen mee op pad ben geweest was een Hare Krishna beoefenaar. Hij vertelde dat hij elke ochtend om 4 uur opstond om 2 uur lang de heilige namen van Krishna te reciteren voordat hij naar zijn werk ging. Hij gebruikte er een gebedsketting bij om te tellen en ging zo de 108 kraaltjes van de gebedsketting 16 keer af.  Toen ik hem vroeg waarom hij het zo belangrijk vond om dit elke ochtend te doen antwoordde hij simpel: “It’s For Happiness” Het leek voor hem zo vanzelfsprekend te zijn om dagelijks te oefenen in je goed voelen dat ik mij er nederig bij voelde als materialistische westerling.

In NLP zijn we niet zozeer religieus of spiritueel bezig. Er is niemand die we aanbidden en we zijn niet bezig ons karma te zuiveren voor eventuele volgende levens. Wat we wel doen is het trainen van ons brein.  Door te leren hoe we ons brein kunnen sturen door middel van positieve gedachten, positieve emoties en positieve visualisaties krijgen we meer grip op hoe we ons voelen.  Het is eigenlijk allemaal heel eenvoudig. Als je positieve dingen denkt en positieve dingen inbeeld, dan voel je meer ontspanning, rust, vrijheid, liefde en geluk in je leven. Het enige wat je hoeft te doen is oefenen. En dat is dus precies wat we gaan doen tijdens de NLP trainingen: oefenen!