U bent hier: Home Columns Elke dag oefenen

Elke dag oefenen

Vorig jaar juni volgde ik een meditatie retraite bij een Tibetaanse leraar. Vergeleken met de vaak vrolijke NLP trainingen die ik regelmatig volg, was dit een behoorlijk strenge training. Zo waren we min of meer verplicht om de halve training in stilte bij te wonen en minimaal een keer of 10 op een dag te mediteren.  Aan dat laatste werden we keer op keer herinnerd. “Het is belangrijk dat je elke dag oefent, elke dag mediteert, elke dag tijd neemt om je geest te trainen want alleen dan kan je verlicht worden.” Zo sprak de leraar elke dag opnieuw.

Binnen NLP zijn we wat dat betreft een stuk vrijer. Je leert precies wat je moet doen om je goed te voelen, maar je mag zelf weten wanneer je dit oefent en hoe vaak. Toch is het wel het gene wat mensen het meeste vergeten. De technieken die je leert tijdens een NLP training zijn heel erg simpel. Zo leer je bijvoorbeeld om vaker leuke herinneringen op te halen, de goede gevoelens die daarbij horen op te sporen in je lichaam en daar vervolgens heel aandachtig bij te blijven zodat je die goede gevoelens ook nu weer kunt ervaren en je dus veel vaker goed kunt voelen. Zoals je leest is dit een vrij eenvoudige manier om je snel beter te voelen.

De truc zit erin dat je deze techniek steeds blijft herhalen. Het maakt niet uit waar je bent. Of je nu thuis op de bank zit, in de auto naar je werk rijdt, je tanden staat te poetsen, het zijn allemaal momenten die je uitstekend kunt gebruiken om je zelf te trainen in je goed voelen.  Het beste werkt het wanneer je de technieken eerst aanleert in een groep, om ze vervolgens zelf in je leven te integreren.