U bent hier: Home Columns Doe wat je echt leuk vindt

Doe wat je echt leuk vindt

Als ik je de vraag stel wat het allerbelangrijkste voor je is wat is dan je antwoord? Voor veel mensen is het antwoord simpel: “als ik maar gelukkig ben”. Gelukkig zijn betekent voor de meeste mensen dat ze het leven hebben wat ze echt leuk vinden. Het belangrijkste daarbij is dat je eerst waardeert op welke manier je nu leeft. Zoals je in het vorige artikel hebt kunnen lezen kun je dit eenvoudig trainen door het drie stappen plan.

De volgende stap is uit vinden wat je echt leuk vindt om te doen. De manier om dit te doen is eenvoudig. Als je steeds nieuwe dingen uit probeert kom je achter je voorkeuren. Belangrijk is dan dat je begint aan alles met een opgewekt gevoel zodat je zeker weet dat je uitzoekt of het iets voor je is. Zelf was ik vroeger behoorlijk bang om voor groepen te spreken. Iedere keer dat ik voor een groep moest staan brak het zweet me aan alle kanten uit. Dit zorgde ervoor dat ik al weken van te voren opzag tegen presentaties. Met de basis NLP technieken leerde ik om dit nare gevoel te veranderen naar een goed gevoel zodat ik nu vol ontspanning voor een groep kan staan. Nadat ik dit geleerd heb ben ik steeds vaker voor groepen gaan staan spreken en intussen heb ik er mijn werk van gemaakt.

Wil je beginnen aan nieuwe dingen leren dan is de volgende methode een goede manier:

Stap 1.

Begin met jezelf in een vrolijke opgewekte stemming te brengen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door muziek te luisteren die je vrolijk maakt of iets te doen waar je veel plezier aan beleeft. Merk nu op hoe het voelt om je zo te voelen en ontdek waar in je lichaam het gevoel beweegt. Ga dit vervolgens sneller door je lichaam heen bewegen in dezelfde richting en merk hoe het sterker wordt. Onthoud hoe dit gevoel door je lichaam beweegt.
Ga op een later moment op een stoel zitten met je ogen dicht en begin dit zelfde gevoel weer door je lichaam te bewegen. Merk nu hoe het gevoel  weer bij je terug komt.

Stap 2.

Maak een lijst met nieuwe dingen die je altijd nog eens wilde proberen en schrijf de belangrijkste boven aan. Begin nu met één van die dingen in te plannen zodat je die binnenkort kunt doen. Begin met eenvoudige dingen. Als je bijvoorbeeld altijd al eens een rondreis wilde maken door Australië is dat natuurlijk heel leuk maar je kunt er meestal niet direct mee beginnen. Een oude schoolvriend opzoeken is bijvoorbeeld een stuk makkelijker te realiseren en het kost je weinig tijd.

Stap 3.

Vul je lijst regelmatig aan met nieuwe leuke dingen die je wilt gaan doen zodat je steeds meer nieuwe dingen ontdekt. Denk bijvoorbeeld ook aan nieuwe baantjes, nieuwe mensen leren kennen of andere nieuwe dingen zodat je steeds meer kunt ontdekken wat echt bij jou past.

tip
meer lezen over persoonlijke ontwikkeling? Ga dan naar de categorie persoonlijke ontwikkeling

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerst e-mail.