U bent hier: Home Columns De Nederlandse droom

De Nederlandse droom

We zitten in een overvolle gate te wachten op onze vlucht. Een vriendelijke stem uit de luidsprekers vertelt ons dat we kunnen boarden mits we businessclass vliegen. We vliegen geen businessclass en blijven dus zitten.

Al vanaf mijn pubertijd droom ik ervan om de wereld rond te reizen. Ik weet nog dat ik wegliep van huis toen ik twaalf was. We woonden aan de rand van het bos op de Veluwe. Met wat spullen in mijn rugzak liep ik boos weg. De wijde wereld in. Na ongeveer dertig minuten lopen sloeg ik mijn kamp op in een uitkijktoren midden in het bos. Ik maakte een dak van takken en deed alsof ik sliep. Mijn avontuur was begonnen. Langzaam werd het donker en stiller in het bos. Ik had niks te eten en geen pijl en boog, dus liep ik door het bos naar een restaurant waar ik vaak met mijn ouders at. Ik liep naar binnen en bestelde een pannenkoek met spek. Het moet er enigszins vreemd hebben uitgezien. Een jongen van twaalf met een grote rugzak, onder de modder, in zijn eentje in een restaurant. Toen ik de pannenkoek op had, vond ik het buiten te koud en nam ik dus maar de eerste bus naar huis. Mijn ouders zaten thuis aan het avondeten en keken mij aan alsof ik nooit weg was geweest.

We gaan aan boord. Ik zit aan het gangpad en mijn vriendin in het midden. Bij het raam zit een jonge jongen met halflang haar en een boze blik. Hij doet me aan mijzelf als puber denken. Zou het hem wel gelukt zijn om echt op reis te gaan?

We stellen stelselmatig onze echte dromen uit. Nog voordat we naar de middelbare school gaan, wordt ons gevraagd wat we later willen worden. De bedoeling is dat ons antwoord een beroep bevat. Als we kinderlijk eenvoudig antwoorden en zeggen dat we het liefst de hele dag van de glijbaan willen glijden en willen spelen in de speeltuin, dan wordt ons duidelijk gemaakt dat we niet ons hele leven kunnen spelen. Dat er ooit een moment komt, sneller dan we denken, dat we onze dagen moeten vullen met grotemensendingen. We moeten een keuze maken waar we geld mee willen verdienen, zodat we kunnen functioneren in de maatschappij. Zodat we kunnen meedraaien, meehelpen en functioneren in een wereld die al voor ons bedacht is. Nog voordat we überhaupt hebben kunnen vertellen wat wij echt het liefst zouden doen.

De Nederlandse droom

Het resultaat is dat onze echte dromen ondersneeuwen. Ze worden vervangen door verstandige beslissingen. We gaan naar een goede school, halen goede cijfers en zoveel mogelijk diploma’s. Vervolgens gaan we werken, succesvol worden en maatschappelijk aanzien verwerven. Als we alles voor elkaar hebben, alle diploma’s gehaald hebben en in een mooi huis wonen met ons gezin met 2,3 kind, dan komt het moment waarop we gearriveerd zijn. Opeens word je wakker en besef je dat je er bent. Dit is waar je altijd naar onderweg was.

Maar is dit het dan? Is dit wat je echt wilde doen met je leven? Langzaam maar zeker besef je dat het niet jouw eigen droom is die je aan het waarmaken was, maar de droom van de maatschappij. Je bent het voorbeeld voor velen. De ‘Nederlandse droom’ in actie. Steeds meer mensen beseffen dit. Steeds meer mensen worden wakker uit de collectieve droom waarin ze leven en stellen zich die ene vraag; ‘Wat nou als ik zelf mocht kiezen?’. ‘Wat als ik mijn leven helemaal mag inrichten zoals ik dat wil?’. ‘Wat zou ik dan gaan doen?’. ‘Zou ik dan naar school gaan?’. ‘Zou ik dan deze baan hebben?’. ‘Zou ik dan getrouwd zijn?’. Wat zou jij gaan doen? Wat is jouw grote droom?