U bent hier: Home Columns Bewust je lijf voelen

Bewust je lijf voelen

Zo’n vijftien jaar geleden stond ik in een new age winkeltje boeken te bekijken toen er een onbekende vrouw naar mij toe kwam lopen en tegen mij zei: ‘Misschien een beetje vreemd, maar ik heb het gevoel dat ik jou het telefoonnummer moet geven van een goede vriendin’. Ik dacht in eerste instantie dat het om een hele slechte versiertruc ging, maar toen ik vroeg waarom ze me dat telefoonnummer wilde geven, bleek het om iets anders te gaan. Ze vertelde dat ze het gevoel had dat ik erg gevoelig was en wel wat handvatten kon gebruiken. Hoewel ik het nog steeds een beetje vreemd vond dat een onbekende mij plotseling aansprak om mij het telefoonnummer van een vriendin te geven, klopte het wel wat ze zei en besloot ik het nummer aan te pakken en te bellen.

Toen ik de vrouw opbelde, bleek ze heel aardig te zijn en bood ze me meteen aan om een keer een kop thee bij haar te komen drinken. Ik ging op haar aanbod in en stapte direct in de auto. Ik reed naar het buitengebied van Apeldoorn en kwam bij een oude boerderij aan de rand van het bos terecht. Alleen van de heerlijke plek kwam ik al tot rust. We gingen ergens buiten onder een boom zitten en kletsten over van alles en nog wat. Ik vertelde haar dat ik behoorlijk sensitief was voor de energie in bepaalde situaties of met mensen om mij heen en daar soms behoorlijk last van kon hebben.

Voel je lijf, heel bewust

Ze leerde mij een eenvoudige techniek, die je meteen kan oefenen terwijl je deze woorden leest. Ga met je aandacht naar je tenen. Doe desnoods je ogen even dicht om je aandacht er echt goed naartoe te brengen. Voel elk teentje afzonderlijk, ga er met je hele aandacht naartoe. Stel je voor dat je met elke ademhaling een beetje meer naar je tenen toegaat en neem vervolgens ook de rest van je voeten mee in je aandacht. Terwijl je meer en meer je tenen en je voeten voelt, begin je nu ook de rest van je onderlijf te voelen. Ga met je aandacht naar je kuiten, langs je schenen en naar je knieën. Voel elk stukje geheel afzonderlijk en voeg het daarna toe aan de rest van je aandacht zodat je helemaal door je hele lijf heen gaat en je je steeds meer bewust wordt van je hele lijf. Neem er rustig de tijd voor. Voel hoe je elke keer een beetje dieper in je lijf zakt en je meer en meer begint te ervaren wat je voelt in je lijf. Ga zo je hele lijf af, tot je elk punt tussen je kruin en je tenen helemaal bewust voelt.

Zo simpel, dat het moeilijk is

Terwijl ik de oefening deed, voelde ik dat alle spanning uit mijn lijf stroomde. Ik werd mij bewust wat mijn eigen energie was en welke energie juist nog bij andere situaties of andere mensen hoorde. Deze energie kon heel makkelijk wegstromen nu ik mijn eigen lijf zo bewust voelde. Nadat ik daar de hele middag was gebleven, voelde ik mij heel helder en ontspannen.

Het moeilijke van deze oefening is, dat het zo ongelooflijk simpel is. Zo simpel, dat je haast zou vergeten hoe belangrijk die oefening voor je kan zijn. Het heeft jaren geduurd voordat ik het echt een beetje door begon te krijgen. De meeste mensen zijn zo gewend om met hun aandacht overal en nergens te zijn dat ze vergeten om gewoon heel simpel bewust in hun lijf te zitten. Er is een groot verschil tussen deze oefening ‘kennen’ en deze oefening echt ‘zijn’. Als je goed genoeg oefent, dan kun je de hele dag bewust zijn in je lijf. De oefening blijft hetzelfde, maar na verloop van tijd wordt het steeds meer onderdeel van wie je bent.