U bent hier: Home Columns Betere beslissingen nemen

Betere beslissingen nemen

Beslissing

Binnen NLP ( Neuro Linguïstisch Programmeren ) gebruiken we veel technieken die ons leven leuker en makkelijker maken. Eén van de beste manieren om je leven leuker te maken, is ervoor zorgen dat je leuke dingen meemaakt. Om dat mogelijk te maken is het slim om te leren hoe je steeds betere beslissingen kunt nemen over dingen die je wel, of dingen die je niet zou moeten doen.

Een goede beslissing

Zo weet ik bijvoorbeeld dat de meeste mensen wel eens een goede beslissing hebben genomen. Een beslissing die eigenlijk meteen goed voelde vanaf het begin, zo goed dat als je er nu aan denkt dat je er meteen weer een glimlach van op je gezicht krijgt. Doe nu je ogen dicht en denk aan het moment dat je die beslissing nam en hoe goed het voelde. Let nu eens goed op de volgende dingen: waar voel je dat goede gevoel in je lichaam en welke beweging maakt het? Wat zie je voor je, en op welke plaats in de ruimte om je heen zie je dat? Wat zeg je tegen jezelf en welke gedachten heb je? Onthoud deze zintuiglijke sensaties voor jezelf of schrijf ze desnoods op.
Nu even tussendoor; op dit moment hoor ik op de achtergrond de zee ruisen. Op welke plaats denk je dat ik ben? Heb je geantwoord? Mooi zo, dat was puur even ter afleiding zodat we nu verder kunnen met de oefening. ( Binnen NLP noemen we dit een Breaker State. Een korte afleidingsopmerking die je heel even ergens anders op focust zodat je weer een neutraal gevoel hebt. Vergelijk het met een stukje brood wat gegeten wordt tussen het proeven van verschillende wijnen)

Een slechte beslissing

Denk nu eens aan een beslissing die je hebt genomen die echt heel vervelend voelde al vanaf het begin. Zo eentje waar je nog een beetje buikpijn van krijgt als we het er over hebben. Eigenlijk wist je al meteen dat je het niet moest doen en achteraf had je er zelfs een beetje spijt van. ( misschien een duur kledingstuk wat je gekocht hebt en nu nooit draagt?) Doe nu je ogen dicht en herhaal het proces van net: Waar voel je dat slechte gevoel in je lichaam en welke beweging maakt het? Wat zie je voor je, en op welke plaats in de ruimte om je heen zie je dat? Wat zeg je tegen jezelf en welke gedachten heb je? Onthoud ook deze sensaties en beelden even voor jezelf of schrijf ze desnoods op.
Zo, dat was dat. Als het goed is heb je nu twee totaal verschillende ervaringen onthouden of opgeschreven. Eentje van een goede beslissing en eentje van een slechte beslissing. Waarschijnlijk zijn er aantal verschillen. Onthoud voor jezelf ook het belangrijkste verschil.

Ik zit in Zuid-Afrika, in een plaatsje wat Little Brak River heet. Die rivier stroomt hier vlak naast ons backpackers hostel richting de zee. Mooie plek om ’s avonds een wijntje te drinken aan die stroming.

Betere beslissingen nemen

Denk nu eens aan iets wat je binnenkort gaat beslissen. Kies iets simpels: Bijvoorbeeld of je dit weekend je partner eens zal verwennen met een leuk avondje uit in een restaurantje en daarna naar het theater of de bioscoop. Of misschien wel een mooie winter wandeling langs het strand met daarna een grote kop dampende chocolademelk. Stel je helemaal voor dat je dit gaat doen en doe dan even je ogen dicht; Waar voel je dat gevoel in je lichaam en welke beweging maakt het? Wat zie je voor je, en op welke plaats in de ruimte om je heen zie je dat? Wat zeg je tegen jezelf en welke gedachten heb je? En nu de hamvraag: lijkt de zintuiglijke ervaring die je nu hebt het meeste op de goede beslissing die je eerder in de oefening hebt gebruikt of lijkt het meer op de slechte beslissing? Het antwoord op die vraag vertelt je of het een slecht of juist een heel goed plan is om je partner te verwennen dit weekend.

Op deze manier kun je alle beslissingen van te voren doorvoelen. Eigenlijk is het iets wat veel mensen onbewust al doen, alleen geven ze er te weinig aandacht aan. Door meer aandacht te geven aan deze automatische processen kun je ze leren begrijpen en gebruiken in je voordeel.

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerst e-mail