U bent hier: Home Columns Als het er maar goed uitziet

Als het er maar goed uitziet

Een tijdje geleden werd ik gebeld door een producer van een televisieprogramma om live voor de camera een bekende Nederlander van haar angst af te helpen. Ik luisterde even wat precies de bedoeling was en ze vertelde iets bijzonders. Ze zei namelijk: “Je hebt niet zo heel veel tijd om het echt op te lossen, het gaat er meer om dat we een expert voor de camera hebben zodat het er uit ziet alsof we het op gaan lossen. Het is dus niet zo belangrijk dat je het echt oplost, als het er straks maar goed uit ziet op televisie.” De producer wist natuurlijk niet dat je met NLP vaak maar heel weinig tijd nodig hebt om psychische problemen op te lossen en dat het waarschijnlijk alsnog gewoon opgelost zou worden, maar het idee dat het haar helemaal niks uitmaakte of het wel of niet werd opgelost, zolang het er maar goed uit zag op televisie, bleef nog een paar dagen door mijn gedachten heen gaan.

“Als het er maar goed uit ziet”. Hoe vaak doen we daar zelf aan mee? Hoe vaak doen we iets alleen maar zodat het er goed uit ziet? Op Facebook, voor de buren in de straat of voor onze vrienden, familie of de gemeenschap? Het lijkt soms wel of we het belangrijker zijn gaan vinden hoe het er uit ziet voor de buitenwereld, dan hoe het eigenlijk echt met ons gaat. Hoe kan zo’n vreemd patroon ontstaan?

We worden zelf gevoed door de (sociale) media en door wat we om ons heen denken te zien, om te denken dat er andere mensen zijn die een fantastisch leven hebben waarin alleen maar dingen goed gaan. Misschien weet je bewust wel dat het nooit helemaal waar kan zijn. Het leven van andere mensen uit jouw sociale (media) netwerk kan nooit alleen maar bestaan uit leuke dingen. Maar toch, er knaagt iets aan je, als je de vakantiefoto’s van andere mensen langs ziet komen of ziet dat je buurman alweer een nieuwe auto heeft.  Vooral omdat je alleen maar een kant van het verhaal ziet. Dat je buurvrouw ondertussen een affaire heeft op haar werk en dat de buurman uit onzekerheid een nieuwe auto heeft gekocht in de hoop opnieuw indruk te maken op zijn vrouw zie je aan alleen de nieuwe auto niet af. Maar al die leuke ervaringen van andere mensen roepen vervolgens wel een gevoel van jaloezie of onzekerheid bij jouzelf op. En om dat gevoel te compenseren ga je jezelf misschien wel mooier voor doen dan dat je bent. En voor je het weet steek je jezelf in de schulden voor een nieuwe auto of plaats je een gefotoshopte foto van jezelf op Facebook om te laten zien hoeveel je (digitaal) bent afgevallen.

Als resultaat krijg je natuurlijk veel likes en complimenten over deze gepimpte versie van jezelf. Eventjes voelt het goed, maar ondertussen voelt het eigenlijk ook heel naar, omdat je diep van binnen weet dat het niet de echte versie van jou is die mensen leuk vinden, maar alleen maar een beperkte weergave. En door deze beperkte weergave van jezelf weer aan anderen te laten zien, worden de mensen om je heen weer jaloers en onzeker. En om dit onzekere gevoel te compenseren…. Je snapt hem toch?

Als jij maar jezelf bent

Daarom denk ik, dat het een goed idee is als wij samen een tegenbeweging starten. Dus niet meer: “ als het er maar goed uit ziet”, maar: “ Als jij maar jezelf bent”.  Dus in plaats van te focussen op de buitenwereld, focus je vanaf nu gewoon op jouw binnenwereld. Jezelf zijn is eigenlijk heel erg simpel, omdat je het namelijk nooit niet kunt zijn. Dus dat betekent dat jezelf  zijn, niks anders is dan gewoon helemaal zijn wie je bent op dit moment. Dus neem even een momentje pauze van het lezen en denk even na over wie je bent op dit moment. Alle verhalen van alles wat je hebt meegemaakt, alle herinneringen, alle toekomstplannen, alle vrienden/familie die je hebt. Het werk wat je doet, het saldo op je bankrekening, al je vaardigheden enzovoort. Heb je het plaatje compleet? Dat is dus zo’n beetje het beeld wat jij van jezelf hebt. En dat is op dit moment helemaal wie je bent. Je kan het leuk vinden, of je kan het niet leuk vinden, maar het is alles wat je op dit moment hebt. En als je je beseft dat het alles is wat je op dit moment hebt, dan is het misschien wel een goed idee om daar helemaal tevreden mee te zijn toch? Om het leven zoals het nu voor jou is, helemaal te accepteren zoals het is. Dankbaar te zijn voor alles wat je al hebt meegemaakt. De leuke dingen, maar ook de lessen die je hebt geleerd. En je goed te voelen, dat je hier nu gewoon achter je scherm zit en adem haalt.Jezelf met andere mensen vergelijken heeft nooit zin. Als je dan toch met iemand vergelijkt, vergelijk jezelf dan met jezelf en maak je leven van vandaag elke dag een stukje leuker dan je eigen leven van gisteren. Zodat elke dag; de beste dag van je leven wordt.