U bent hier: Home Columns 7 ideeën om van 2018 een onvergetelijk jaar te maken

7 ideeën om van 2018 een onvergetelijk jaar te maken

Aan het begin van een nieuw jaar wil ik je natuurlijk het beste wensen voor het komende jaar. Daarom deel ik in deze column graag een aantal ideeën met je om van 2018 een onvergetelijk jaar te maken.

1.      Maak geen goede voornemens
Misschien is het je wel eens opgevallen: goede voornemens gaan bijna altijd over dingen die je niet meer mag doen. Niet meer roken, niet meer snoepen, niet meer drinken, om maar een paar voorbeelden te noemen. Dat soort voornemens zijn gedoemd om te mislukken, omdat ons brein het woord “niet” precies verkeerdom interpreteert. Probeer maar eens niet aan een roze olifant te denken.  Het woordje niet zorgt er dus voor dat je precies inbeeldt wat je niet wilt en dat voelt dus juist vervelend in plaats van goed. Kleine kans dat het op die manier lukt om je aan je goede voornemens te houden. Dan kan je er net zo goed niet aan beginnen. Wat moet je dan wel doen?

2.      Maak aantrekkelijke doelstellingen
Door aantrekkelijke doelstellingen te maken, wordt het veel makkelijker om je doelen te halen. Stel je bijvoorbeeld eens voor, hoe gezond je zou zijn en hoe fit je je zou voelen op het moment dat je heel goed voor jezelf zorgt en dingen doet die goed voor je lijf zou zijn. Maak er een levendige voorstelling van in je hoofd. Zie hoe je huid straalt van gezondheid, voel hoe fit je lijf zou voelen en bedenk hoe blij je zou zijn als je dit allemaal lukt. Zie dan welke stappen je allemaal hebt genomen om zo fit te worden en blijf hier net zolang mee doorgaan tot je bij de eerste stap bent. Neem deze stap vervolgens meteen nadat je deze oefening gedaan hebt terwijl je jouw aantrekkelijke doelstelling in gedachten houdt. Gefeliciteerd. Je bent onderweg

3.      Doe iets wat je al veel te lang hebt uitgesteld.
Misschien is er iets wat je al jaren aan het uitstellen bent. Het kan zoiets simpels als een bezoekje aan een familielid zijn, of een oude vriend die je weer eens moet bellen.  Een oude ruzie bijleggen misschien, of die reis maken waar je al zo lang van droomt. Wat het ook is; plan het in voor dit jaar. Als het iets simpels is, dan kan je het misschien zelfs vandaag al doen. En als het iets is wat (financiële) voorbereiding vereist, dan begin je vast voor te bereiden of te sparen en zet je het vast voor later dit jaar op de agenda. Je zal zien dat het vanaf de eerste stap die je neemt heerlijk voelt om het nu eindelijk te gaan doen.

4.      Neem elke dag even tijd voor jezelf
Neem elke dag de tijd om even helemaal alleen te zijn. Ga ergens op een rustig plekje zitten, buiten of op een speciaal plekje in huis wat je daar speciaal voor inricht. En ga daar gewoon zitten. Verder hoef je niks bijzonders te doen. Je mag het mediteren noemen, of gewoon even zitten. Gewoon een paar minuten is al genoeg. Het is een heerlijk gevoel als je weet dat je elke dag even een paar minuten voor jezelf hebt.

5.      Ga iets nieuws leren
Droomde je er ooit van om een instrument te leren spelen, om een nieuwe taal te leren of om Indiaas te leren koken? 2018 is het perfecte jaar om daarmee te beginnen. Iets nieuws leren is gezond voor je brein en het geeft enorm veel voldoening als je merkt dat je een nieuwe vaardigheid onder de knie krijgt. Je eerste liedje wat je speelt, de eerste woorden die je spreekt in de nieuwe taal of de eerste gerechten die je bereidt smaken al snel naar meer.Het gaat bovendien sneller dan je denkt. Voor je het weet heb je jezelf de nieuwe vaardigheid eigen gemaakt en heb je er elke dag plezier van.​​​​

6.      Maak een (wereld)reis(je)
Reizen geeft een enorm gevoel van avontuur. Het hoeven geen grote, lange reizen te zijn. (al is dat natuurlijk wel leuk) Een vriendin vertelde me ooit dat ze een wereldreis ging maken door Nederland. Er schijnen in Nederland meer dan 200 plaatsen te zijn met een buitenlandse naam. Je hoeft dus geen enorm budget of een sabbatical te hebben om de wereld echt rond te reizen. Gewoon in Nederland is al avontuur genoeg. De route die ik gegoogeld heb vind je hier: Of als je dit een al te grote onderneming is; doe gewoon eens boodschappen in een andere woonplaats, neem eens een andere route naar je werk of ga eens met de trein in plaats van met de auto.​​​​​​​

7.      Werk aan je persoonlijke ontwikkeling
Dit is natuurlijk een beetje preken voor eigen parochie, maar ik zou dit werk niet doen als ik er niet in zou geloven. Voor mij is persoonlijke ontwikkeling een onlosmakelijk deel van leven. En er zijn zoveel manieren om jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Niet alleen NLP trainingen, maar ook honderdeden boeken die je kan lezen, yogascholen waar je bij kan aansluiten of gewoon simpelweg elke dag mediteren om te werken aan een fijner en gelukkiger leven.