U bent hier: Home Omgaan met jaloezie

Omgaan met jaloezie

23 juni 2011
Robin Stevens NLP Trainer

Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met gevoelens van jaloezie. Het grootste gedeelte van de jaloerse gevoelens wordt veroorzaakt doordat mensen zichzelf met andere mensen vergelijken. Als je een collega hebt die beter werk verricht dan jij, dan kan je dat het gevoel geven dat je er zelf minder goed in bent. Als een vriend of vriendin een mooi huis koopt, kan je het gevoel krijgen dat je daardoor zelf minder mooie spullen hebt. Als iemand meer aandacht krijgt dan jij, dan lijkt het alsof die andere persoon leuker is dan jij.

Wat er eigenlijk gebeurt bij jaloezie is dat je de situatie van de ander vergelijkt met je eigen situatie. In het geval van jaloezie kies je dan iemand die het in jouw ogen beter heeft dan jijzelf. Op die manier lijkt het altijd alsof jij er slechter aan toe bent. Je kunt ook precies het tegenovergestelde doen, namelijk jezelf vergelijken met mensen die het minder goed hebben dan jij. Dat geeft meteen een veel beter gevoel over je eigen prestaties. Toch is dit niet de beste manier om met jaloezie om te gaan. Je bent namelijk nog steeds bezig met jezelf vergelijken met andere mensen.

Jezelf met anderen vergelijken

Als jij jezelf met anderen vergelijkt dan maak je eigenlijk een vreemde vergelijking. Jij bent namelijk jezelf en dus niemand anders. Hoeveel je het ook probeert, je zult nooit iemand anders worden. Wat je dus veel beter kunt doen is jezelf vergelijken met de enige persoon die je wel bent, namelijk jezelf. Als je bijvoorbeeld kijkt naar wat je gisteren allemaal al had in je leven op het gebied van liefde, aandacht, materie en vrijheid. Dan kun je kijken hoeveel beter het vandaag al met je gaat.

‘Jij bent namelijk jezelf en dus niemand anders.’

Spreek met jezelf een soort nulpunt af, zodat vandaag het nulpunt is waar vanuit je gaat beginnen. Neem jezelf dan voor om stapje voor stapje steeds beter te worden en kijk elke week hoeveel je al gegroeid bent. Op deze manier word je steeds beter in het gene waar je graag beter in wilt worden en ben je alleen nog maar aan het vergelijken met jezelf zodat je tevreden kunt zijn over wat je bereikt hebt. Als je na een half jaar terugkijkt na alle dingen waar je beter in bent geworden en alle dingen die je bereikt hebt zul je met een heerlijk gevoel terugkijken en bijna jaloers zijn op jezelf.

NLP bij angst en onzekerheid

Het belangrijkste is dat je grip krijgt op emoties. Wanneer je geleerd hebt om grip te hebben op je emoties kun je steeds sterker en zekerder worden. De makkelijkste manier om grip te krijgen op emoties is het gebruiken van NLP technieken. NLP is zeer eenvoudig aan te leren en als je veel oefent word je er ook nog eens heel erg goed in.

Tijdens deze workshop leer je de belangrijkste NLP technieken om grip te krijgen op emoties. Je leert hoe je het verleden achter je kunt laten, je in het heden goed kunt voelen en met veel plezier en zelfvertrouwen naar de toekomst kunt kijken. Lees hier alles over de online training NLP bij angst en onzekerheid.

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerst e-mail.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media