U bent hier: Home Of ik het even kort kan samenvatten?

Of ik het even kort kan samenvatten?

27 augustus 2020
Robin Stevens NLP Trainer

Vorige week werd ik geïnterviewd door Wendy van Ierschot van Nieuwsradio BNR over mijn nieuwste boek Verbinding Zonder Wifi  Of ik het even kort wilde samenvatten en wat bruikbare tips wilde geven?

Toevallig hoorde ik Arjan Lubach gisteren in een interview over zijn nieuwe boek zeggen dat het als schrijver een van de moeilijkste vragen is die je kan krijgen.  Je hebt namelijk maandenlang je uiterste best gedaan om woord voor woord precies de juiste volgorde uit te pluizen waarin je bepaalde zaken uit de doeken wilt doen. Er zit een opbouw in, een verhaallijn en soms heb je een zin die je wel tien keer opnieuw hebt geschreven omdat je het ritme nét niet helemaal lekker vond. Helemaal perfect wordt het nooit natuurlijk, maar het is de sport om het zo goed mogelijk te maken. Als iemand dan vraagt of je het even snel wilt samenvatten, dan krijg je daar nogal de kriebels van.

Dat is dan ook meteen het grote verschil tussen schrijven en gesprekken voeren. Bij een gesprek kan je niet even op backspace drukken en het opnieuw formuleren, als je iets gezegd hebt wat niet helemaal lekker klonk. Gesprekken voeren, presentaties geven of vergaderingen voorzitten is iets waarvan je eigenlijk hoopt dat het gewoon vanzelf in één keer goed gaat. Met gekruiste vingers ga je voor de groep staan en hopen dat het je geluksdag is. Als het dan toch tegenvalt, zeg je voortaan uit onzekerheid maar helemaal niets meer.

‘Maar het hoeft niet zo te gaan. Goed communiceren is wel degelijk een vaardigheid die je kunt trainen.’

Je kan leren hoe je goede gesprekken voert, hoe je ontspannen en overtuigende presentaties geeft en hoe je er makkelijker overheen stapt als het eens een keer niet helemaal lekker gaat. Hoe je dit doet en hoe je echt het verschil maakt  in je communicatie met jezelf en anderen leer je tijdens de NLP-practitioner opleiding. Het is verreweg de beste training in persoonlijke ontwikkeling en communicatie die je kunt volgen. En wees gerust: Ik ga je niet een week lang de les geven over wat je allemaal verkeerd doet, maar je juist laten ervaren wat er gebeurt als je de meest positieve kant in jezelf naar boven haalt.

Check hier wat we precies gaan doen. Mocht je even kennis willen maken en willen weten of de training goed bij jouw leerdoelen past, dan mag je ook altijd even bellen.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media