U bent hier: Home Hier worden jij (en je publiek) rustig van

Hier worden jij (en je publiek) rustig van

9 september 2020
Robin Stevens NLP Trainer

Ben is een van mijn klanten.

Hij kreeg dertig jaar geleden – op zijn achttiende verjaardag – het familiebedrijf cadeau. Het personeel ging in protest. Ze wilden niet luisteren naar het zoontje van de baas. Bij alles wat hij voorstelde werd er geroepen of dat wel van pappie mocht. Ben haalde zijn schouders op en deed of het hem weinig kon schelen. Van binnen deed het pijn en motiveerde het hem om heel hard te werken zodat hij kon bewijzen dat hij het waard was.

Met hard werken heeft hij het bedrijf behoorlijk uitgebouwd in de afgelopen dertig jaar. Hij is nu niet meer het zoontje van de baas, maar een gerespecteerd zakenman met aanzien. Als je aanzien hebt word je opeens uitgenodigd door allerlei verenigingen en clubjes om ze toe te komen spreken. Zo werd Ben kortgeleden door de  Rotaryclub gevraagd of hij zijn ondernemersverhaal wilde komen delen.

Ondanks dat Ben een stoere, nuchtere kerel is die in menig situatie zijn mannetje staat kreeg hij de kriebels van groepjes mensen. Het deed hem aan vroeger denken, toen hij als achttienjarige voor het eerst de vergadering moest voorzitten. ‘Ik ga daar echt niet staan, vergeet het maar. Al die priemende ogen die op mij gericht zijn vind ik echt drie keer niks’, vertelde hij aan de telefoon.

‘Al die priemende ogen die op mij gericht zijn vind ik echt drie keer niks’, vertelde hij aan de telefoon.’

Toen hij binnenkwam voor de training, had hij als voorbereiding een blinkende Power Point gemaakt van – houd je vast – 80 sheets. Met knikkende knieën liet hij me de presentatie zien en vroeg wat ik ervan vond? Ik viel bijna in slaap tijdens het kijken en vertelde hem eerlijk dat er ongeveer 78 overbodige sheets waren.  ‘Maar wat moet ik dan?’ De moed zakte hem in de schoenen. ‘Vertel dat verhaal over hoe je als achttienjarige de sleutels kreeg, opperde ik.

Samen oefenden we het verhaal. Hij vertelde hoe hij als klein jochie na schooltijd door de werkplaats liep en iedereen vroeg hoe alles werkte. Hij wilde alles leren. Hij sleutelde liever een cv-ketel uit elkaar dan dat hij ging voetballen met zijn vriendjes op het schoolplein. Voordat hij twaalf was, kon hij een hele cv-installatie aansluiten. Op de twee overgebleven sheets stonden foto’s van hem als jochie in een blauwe overal. Bijna een uur vertelde Ben al zijn ondernemersavonturen aan de leden van de Rotary Club. Zijn knikkende knieën hadden plaats gemaakt voor een enthousiaste glimlach. Iedereen in de zaal zat op het puntje van hun stoel en het applaus was overweldigend.

Tenzij je een groepje accountants toespreekt houd je publiek meestal niet van Power Point Sheets met cijfertjes en grafiekjes. Daar gaan ze vreselijk van zitten gapen. Ze houden wel van echt gebeurde verhalen waar ze bij kunnen wegdromen. Verhalen met zelfspot waar ze zichzelf in herkennen of waar ze lekker om kunnen lachen.

Als jij net als Ben ook de kriebels krijgt van presenteren en mijn hulp kunt gebruiken om relaxter voor een groep mensen te spreken check dan mijn gloednieuwe online training Overwin je Spreekangst. In deze training laat ik je zien hoe je rustig en kalm blijft voor een groep mensen. Hoe je spreekangst overwint en het plaats laat maken voor een gevoel van enthousiasme zodat je dat enthousiasme kan overbrengen op je publiek en het publiek smult van je verhalen.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media