U bent hier: Home Men-taal sterker worden

Men-taal sterker worden

19 november 2020
Robin Stevens NLP Trainer

Vandaag is de beruchte taalpatronen dag tijdens de NLP-practitioner opleiding. De deelnemers zitten nu nog nietsvermoedend aan een croissantje en een versgeperste jus in het hotel en hebben geen idee wat ze te wachten staat. Maar het inzicht dat ze vandaag krijgen kan alles voor ze veranderen.

Als je dit inzicht eenmaal goed tot je hebt laten doordringen, dan verandert het voorgoed de manier waarop je luistert en kijkt naar gesproken of geschreven taal.

Wat ik onder andere ga vertellen is dat taal voor het grootste gedeelte automatisch werkt in je brein. Zo heb je deze tekst tot nu toe vooral automatisch gelezen. Je hebt er niet echt over nagedacht, maar die zwarte kriebeltjes tekst die jij je op scherm leest heb je automatisch herkent als letters en woorden.

‘Als je dit inzicht eenmaal goed tot je hebt laten doordringen, dan verandert het voorgoed de manier waarop je luistert en kijkt naar gesproken of geschreven taal.’

Die woorden worden door jouw brein automatisch herkent. Zelfs als ik volstrekt onsamenhangende woorden in een zin zet zoals fietspomp, reisgids, koptelefoon, kaasschaaf, kapucijnaapje, dan maakt dat voor jouw brein niets uit. De betekenis van die woorden plopt automatisch op in je hoofd.

En dat maakt taal extreem krachtig. Degene die taal tegen jou spreekt of schrijft, bepaalt -zonder dat jij het merkt- wat jij denkt. Want jouw brein is voortdurend automatisch op zoek naar de betekenis van die gekke klanken die je hoort of die gekke zwarte kriebeltjes die je op het scherm leest.

En terwijl je aan het zoeken bent naar die betekenis, ga je in een lichte trance. Die trance noemen ze TDS of Trance Derivational Search.  In die trance zoek je in jouw database met ervaringen naar de betekenis van de woorden die hoort of leest. Hoe vager de woorden zijn, hoe dieper je in die trance gaat.

En terwijl jij aan het zoeken bent naar wat iemand nu eigenlijk bedoelt praten zij lekker verder. Als het een positief gesprek is, is er niets aan de hand, maar soms ga je als iemand praat helemaal niet lekker voelen. De ander bedoelt het misschien goed, maar voor jou voelt het anders.

Bijvoorbeeld tijdens het lezen van een nieuwsbericht of het kijken naar een persconferentie, waar met heel veel vage beangstigende termen en zinsconstructies een onrustige trance bij jou wordt opgeroepen. Het is dan goed om je te beseffen dat het nog altijd jouw brein is dat de taal begrijpt. En hoewel het automatisch gaat, kan je jezelf wakker schudden uit die trance op het moment dat je er bewust van wordt. En als de situatie zich ervoor leent, kan je vragen stellen om beter te begrijpen wat de ander echt bedoelde.

Wil je weten of het wat voor je is? Je mag altijd even bellen voor een verkennend gesprekje om te kijken of het past bij je leerdoelen. Dit is de link naar de training

 

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media