U bent hier: Home Hoe je echt goede voornemens maakt

Hoe je echt goede voornemens maakt

27 december 2018
Robin Stevens NLP Trainer

De kerstdagen zijn weer voorbij. Ik weet niet hoe jouw kerst verlopen is, maar volgens mij waren er genoeg ingrediënten om dit tot een kerst volgens de boekjes maken. Dit keer was het niet alleen maar dromen van een witte kerst, maar als je in Nederland was deze kerst dan heb je die ook echt mogen mee maken. Hoe dan ook, het is weer achter de rug. We hebben weer een leuke herinnering om naar terug te kijken. Gelukkig hebben we nog een ander feestje voor de boeg namelijk ons oud en nieuw feestje.

Ik weet niet of je al goede voornemens hebt gemaakt of dat je het überhaupt van plan bent maar als je dan toch aan de slag gaat is het een goed idee om het dit jaar eens heel anders te doen. Het is mij namelijk opgevallen dat mensen voortdurend goede voornemens maken maar zich er helemaal niet aanhouden. Wil je dat dit jaar eens anders doen en je er voor de verandering wel aan houden, dan is het goed om onderstaande methode eens uit te proberen.

Een lijst met veranderingen

We beginnen meteen bij het begin en dat blijft natuurlijk het bedenken van de goede voornemens. Dit kun je net als normaal gesproken gewoon doen door een lijstje te maken van een aantal dingen waarmee je graag wilt beginnen, stoppen, veranderen of wat het ook maar is. Een veelgehoord goed voornemen is natuurlijk het stoppen met roken/snoepen/drinken/uitslapen. Of weer beginnen met hardlopen/gezond eten/ tijd met je gezin doorbrengen/in het bos wandelen/ bloemen meenemen voor je geliefde. Mocht je nog geen idee hebben wat je wilde gaan doen, dan heb je nu wellicht meteen inspiratie.

Als je nu een lijstje hebt gemaakt, schrap dan meteen de meeste dingen er weer af zodat er maximaal 3 dingen op staan voor het aankomende jaar. Als het drie hele kleine dingen zijn mogen het er natuurlijk wel iets meer zijn. Het belangrijkste is dat het je een gevoel geeft wat ergens hangt tussen “dat lukt makkelijk” en ” dat is best een uitdaging”.

Wanneer is jouw goede voornemen uitgekomen?

Okay, nu je drie goede voornemens op je lijstje hebt staan is het goed om eens te bedenken wanneer je wilt dat deze goede voornemens zijn uitgekomen. De meeste mensen kiezen voor 1 januari. Maar eigenlijk weet inmiddels iedereen dat die datum al bij voorbaat niet gaat lukken. Dus een goed voornemen al op 1 januari laten uitkomen is niet het beste idee. In plaats daarvan ga je in gedachten naar ergens halverwege het jaar en begin je een voorstelling te maken van hoe het zou zijn als je jouw goede voornemens helemaal hebt laten uitkomen.

Stel je voor hoe het er uit zou zien, wat voor gevoel het je zou geven en welke positieve gedachtes allemaal in je op komen als je hier aan denkt. Begin uitgebreid te dagdromen over jouw toekomstige positieve leven waarin al je goede voornemens al zijn uitgekomen. Neem hier even rustig de tijd voor en herhaal dit zo lang als je wilt, zodat je er een goed gevoel aan over houdt.

Zo, dat was deel 1. Om je er aan te blijven herinneren hoe het verder gaat, stuur ik je volgende week deel 2. Dat is dus na 1 januari, dan heb je in elk geval een goed excuses tegen over de mensen om je heen waarom je voornemens niet meteen op 1 januari van kracht zijn.

Gratis aanmelden voor NLP artikelen per e-mail

Wil je dit soort NLP artikelen voortaan gratis per e-mail ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en je ontvangt direct een eerst e-mail.

Over Robin Stevens

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen en trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde in 2017 de bestseller: De kracht van NLP. Interviews en columns van Robin verschenen onder andere in: LINDA, JM Ouders, TV West, Managementboek en diverse lokale media